Essentiële regels en voorschriften voor autovervoer in Europa

Denk je erover om je auto door Europese landen te laten rijden? Een van de vele uitdagingen van een verhuizing is het vervoeren van je voertuigen. Soms kan het een hele uitdaging zijn om alles binnen de gestelde tijd te doen. En als je niet op de hoogte bent van bepaalde belangrijke regels en voorschriften voor autotransport, kan het nog erger worden. Hier zijn de belangrijkste regels die je helpen om het proces soepeler te laten verlopen.

Regel 1: Het voertuig moet voldoen aan de technische normen

Alle voertuigen die geregistreerd zijn in EU-landen moeten regelmatig een technische controle ondergaan. Dit betekent dat de mechanische betrouwbaarheid van het voertuig en de naleving van de emissieregels worden gecontroleerd. De normen voor remmen, verlichting, banden en emissiesystemen kunnen echter per Europees land verschillen. Een EU-lidstaat of een door de overheid aangewezen instantie moet deelnemen aan de technische controle.

Regel 2: Verplichte verzekeringsdekking in Europa

Europa ziet er misschien niet zo groot uit op een kaart, maar de wetten voor autoverzekeringen verschillen sterk per continent. In de meeste Europese landen is een WA-verzekering een basisverzekering die beschermt tegen andere schade aan eigendommen. Hoewel een uitgebreide verzekering niet verplicht is, is het wel beter om deze te hebben. Het beschermt tegen aansprakelijkheid van derden en schade aan je auto.

Regel 3: Alles moet worden opgeschreven

Dit is de algemene regel in de meeste staten. Mondelinge afspraken zijn niet genoeg. Klanten kunnen te allen tijde een schriftelijke kopie van een contract opvragen. Nadat de koper en de expediteur een contract of een ander soort overeenkomst hebben getekend, zijn ze allebei verplicht om te doen wat je hebt afgesproken. Je hebt de originele eigendomstitel van de auto en een aankoopfactuur nodig voor het papierwerk.

Regel 4: Verkeersregels, snelheidslimieten en maximumgewicht

Om een auto door Europa te verschepen, moet je bekend zijn met de vele verschillende verkeerswetten. Elk Europees land bepaalt zijn eigen snelheidslimieten en hoeveel je mag wegen tijdens het transport. De meeste landen hebben alleen gemiddelde snelheidslimieten voor bussen (tussen 80 en 100 km/u) en zware vrachtwagens (meestal 80 km/u). Volgens de EU-wetgeving mogen transportvoertuigen niet meer dan 40 ton wegen. De enige uitzondering hierop vormen intermodale transporten waarbij containers van 40 voet worden gebruikt, die tot 44 ton kunnen wegen.

Regel 5: Milieuzones en emissienormen

Milieuzones en emissienormen zijn erg belangrijk voor het verplaatsen van auto’s door Europa. Europa blijft strenge regels opleggen aan auto’s, met name op het gebied van uitstoot. Transportvoertuigen moeten strikte emissiewetten volgen om lage-emissiezones (LEZ’s) of ultralage-emissiezones (ULEZ’s) binnen te mogen. Geïmporteerde voertuigen moeten voldoen aan de Euro-emissienormen. Het uitlaatsysteem van een auto die in de Verenigde Staten is gemaakt, moet bijvoorbeeld misschien worden aangepast om de uitstoot te verminderen. Daarnaast moeten voertuigen ook voldoen aan de Europese veiligheidsnormen. Dit kan betekenen dat je dingen zoals de koplampen of de veiligheidsgordels moet vervangen. Mensen die zich niet aan de regels houden, kunnen een boete krijgen of mogen niet rijden in deze gebieden.

Klaar voor betrouwbaar autotransport?

Als je deze regels voor autotransport kent, ben je beter voorbereid op de golven van maritiem containervervoer, die lastig kunnen zijn voor nieuwe klanten. Ook al heeft de scheepvaartindustrie nog steeds te maken met ongewoon drukke havens, Transporting Highway doet er alles aan om jouw ervaring stressvrij en ongecompliceerd te maken. Raadpleeg betrouwbare verzendexperts en ervaar een probleemloze verhuizing.

Delen:

Verder lezen

WhatsApp +31 8 51 09 11 28